Cultuur en kleding hebben van oudsher een sterke connectie. Met kleding kun je laten zien tot welke subcultuur je behoort, maar kun je ook een bepaalde cultuur identiteit uitdragen. Hierdoor dient kleding niet enkel om er modieus bij te lopen, maar ook om iets uit te stralen.

Onderscheiden met kleding op jonge leeftijd

Zichzelf onderscheiden met kleding of laten zien dat je tot een bepaalde cultuur behoort, start al op jonge leeftijd. Jongens- en meisjeskleding is tegenwoordig zo divers, dat kinderen zich al op jonge leeftijd kunnen onderscheiden. Natuurlijk speelt ook de groepsdruk een belangrijke rol. Zowel jongens- als meisjeskleding in een bepaalde stijl zorgen ervoor dat ze zich bij een bepaalde groep thuisvoelen en dit is weer goed voor de sociale ontwikkeling.

Klederdrachten

Een van de bekendste connecties tussen kleding en cultuur vind je in kledingdrachten. Ieder land heeft wel een bepaalde kledingdracht, waaraan je het betreffende land herkent. Denk aan de klompen voor Nederland, groene en Keltische kleding in de Ierse cultuur of de lederhosen voor Duitsland. Vooral in Nederland wordt klederdracht niet dagelijks meer gedragen, maar vaak nog wel bij culturele evenementen.

Kleding in subculturen

Een subcultuur kun je zien als een soort tegencultuur, waarin mensen zich vaak afwijkend gedragen en kleden in vergelijking met de doorsnee cultuur. Een bekend voorbeeld hiervan zijn mensen die kleding in gothic stijl dragen.