De bevolking van Ierland houdt van alles wat het leven aangenaam maakt. Sociale contacten zijn daarbij erg belangrijk. Als je in Ierland bent hoef je er vrij weinig voor te doen om contact te krijgen met de lokale bevolking. Het is zeer waarschijnlijk dat de Ieren zelf het initiatief nemen om jou te leren kennen door jou bijvoorbeeld mee te nemen naar de plaatselijke Ierse pub om er samen een Guinness te drinken. Ook kan het voorkomen dat je tijdens een wandeling wordt aangehouden door iemand die jou spontaan een lift aanbiedt en jou op die manier kennis laat maken met de lokale bezienswaardigheden die je anders misschien gemist zou hebben. Kortom, Ieren doen er alles aan om sociale contacten te leggen en te onderhouden.

De Ierse pub

Ierland telt bijna 7000 pubs. Dat geeft aan dat de Ierse pub een belangrijke rol speelt in het sociale leven van de plaatselijke bevolking. De Ierse pub is dan ook niet zomaar een kroeg. Het is een plek waar je naar toe kan gaan met het hele gezin. Dat doen Ierse families namelijk ook. Naast een biertje drinken is er de gelegenheid om wat te eten en vooral ook om met verschillende mensen een praatje te maken. Bovendien wordt er in de pub vaak live muziek gespeeld waarop kan worden gedanst. Traditionele Ierse volksmuziek nodigt namelijk uit om te dansen. De sfeer in de Ierse pub is dan ook vrolijk, gezellig en heerlijk ongedwongen.

Volkslegenden

Oorspronkelijk was Ierland Keltisch, dat wil zeggen dat van oudsher het geloof in verschillende goden en godinnen aangehangen werd. De Keltische moedergodin Danu vertegenwoordigde het volk Tuatha Dé Danann, dat later verslagen werd door het Gaelic volk (de huidige Ierse bevolking). Daarop werd besloten dat de Tuatha Dé Danann voort zou leven onder de grond. Dit zijn de legendarische elfen die nog steeds in de Ierse folklore rondwaren en die in het dagelijkse leven met respect behandeld moeten worden.

St. Patrick’s Day

Vanaf de 5e eeuw na Christus werd Ierland langzamerhand gekerstend dankzij de missionaris Patrick. Hij was in staat om in die tijd de eerste kerk in Ierland te stichten. Vele kerken en kloosters volgden en tegenwoordig hangen veruit de meeste Ieren nog steeds het katholieke geloof aan. Patrick is dé Ierse heilige geworden en St. Patrick’s Day is daarom de belangrijkste nationale feestdag in Ierland. Op deze dag draagt het Ierse volk groene kleding en worden onder meer optochten gehouden.