Een veelgebruikte traditie op een bruiloftsfeest is het moment waarop het nieuwbakken echtpaar de bruidstaart aansnijdt. Er zit een bepaald symbolisch karakter aan dit gebruik en er wordt vaak veel geld besteed aan een mooie bruidstaart. Maar waar komt deze traditie nu eigenlijk vandaan?

Royal cake

Enkele eeuwen geleden genoten mensen op een bruiloftsfeest al van een goed stuk vruchtengebak. De gebruikte vruchten werden vooraf in sterke drank gelegd om de taart een extra feestelijk karakter te geven.

Vanaf het begin van de 20e eeuw begon men pas met het serveren van een klassieke bruidstaart zoals we deze nu kennen. Toenmalig koningin Wilhelmina serveerde tijdens haar huwelijksfeest namelijk een bruidstaart welke geheel in Engelse stijl was. Dat wil zeggen; een enorme taart met verschillende lagen. Dergelijke taarten kun je nu nog steeds bij jeEigenTaart bestellen. Deze zogenoemde ‘royal cake’ was een afgeleide van de enorme bruidstaart geserveerd op het huwelijk van een van de dochters van Queen Victoria. Al snel werden taarten met verschillende lagen de norm tijdens bruiloften van adellijke families en koningshuizen, en zo’n 50 jaar verder was de royal cake al aardig ingeburgerd bij de ‘gewone mens’. Vanaf de jaren ’90 zag je op huwelijken bijna geen andere bruidstaart meer dan de ‘royal cake’ en werden de taarten alsmaar groter, hoger en majestueuzer.

Het moment

Het moment waarop de bruidstaart gepresenteerd wordt en de bruid en bruidegom samen de bruidstaart aansnijden komen alle genodigden kijken. De echte traditie is dat de bruid het mes vasthoudt en de bruidegom zijn hand bovenop die van zijn vrouw legt. Dit is een teken van verbondenheid en staat prachtig symbool voor de gelofte waarin het echtpaar belooft voor elkaar te zorgen. Het eerste stuk taart is overigens altijd voor het nieuwe echtpaar en daarna mogen de gasten een stuk taart nemen.