De Masai zijn nomaden die met hun kuddes vee rondzwerven door Kenia en Tanzania. De kuddes bestaan voornamelijk uit runderen, maar ook schapen en geiten maken vaak deel uit van hun grazende veestapel. Het vee levert het primaire voedsel, zoals vlees en melk. Maar ook het verse bloed van een levende koe wordt genuttigd, bijvoorbeeld door zieken en pas bevallen vrouwen. Tevens wordt het bloed gedronken in tijden van melkschaarste. Tegenwoordig eten de Masai ook mais en honing en drinken ze zoete thee.

Koeien en kinderen

De runderen dienen niet alleen als voedselleveranciers maar worden doorgaans ook ingezet als betaalmiddel. Bovendien heeft de hoeveelheid runderen een grote invloed op het aanzien van de Masai man. Hoe groter de veestapel hoe meer status de Masai man geniet. Hetzelfde geldt voor het aantal kinderen. Kortom, zowel een groot aantal koeien net als een groot aantal kinderen zijn een indicatie van enorme rijkdom.

Leeuwenjacht

Het moge duidelijk zijn dat de Masai stammen een sterk patriarchaal karakter hebben. Om de status van een Masai man nog een extra boost te geven wordt er traditioneel op mannetjesleeuwen gejaagd. De Masai mannen die hier aan meedoen worden gezien als onbevreesd, moedig en sterk. Degene die de leeuw als eerste met zijn speer raakt, is de machtigste der krijgsmannen.