Sinterklaas, Pasen en Nieuwjaar zijn feestdagen die elke Nederlander wel kent. Maar er zijn nog veel meer traditionele feestdagen waar iets te beleven valt. Soms zijn die beperkt tot een bepaalde provincie of zelfs tot één enkel dorp. Ben je toe aan een beetje ouderwetse, maar levende, cultuur? Bezoek dan één van de onderstaande volksfeesten.

Biikkebrennen

Vreugdevuren komen op heel veel plaatsen in Nederland voor. Biikkebrennen is een wijd verspreid verschijnsel in Friesland. Op 21 februari worden in honderden dorpen, en ook op boerderijen, grote brandstapels, de biikes, opgericht. De biikes vormden het centrale punt voor een feestelijke avond met gezang, drank en bijzondere toneelstukjes. Het is goed mogelijk dat biikkebrennen een overblijfsel is van oudere, heidense feesten om het begin van de lente te vieren.

Bloemencorso

Een evenement waarbij je écht je ogen uitkijkt is het bloemencorso, dat door meerdere gemeentes plaatsvindt. De deelnemers proberen hun praalwagen zo mooi en origineel te versieren met bloemen, vooral dahlia’s. Deze sprankelende wagens doen niet onder voor de mooiste carnavalswagens. Als je ooit op een bloemencorso terechtkomt, koop daar dan zeker een paar posters. En vergeet niet om die in goede Posterlijsten op te hangen! Zo kan je thuis nog jarenlang herinneren ophalen aan dit unieke spektakel!

Heideweek

Als in de nazomer de heide in bloei staat, vinden rond de gemeente Ede allerlei feestelijke en interessante activiteiten plaats. Er wordt een heidekoningin gekozen, graan wordt op traditionele manier gedorst, en er staan markten vol honing, taart en andere streekproducten in de dorpen. Ook muziekfestivals, tochten door de natuur en kerkdiensten zijn onderdeel van de Heideweek. Het is een bloeiend feest, dat opmerkelijk genoeg niet eens een oude traditie is – de eerste Heideweek werd in 1935 gehouden!

Schuttersfeesten

Schutterijen zijn verenigingen die teruggaan tot de Renaissance. Burgers organiseerden zich toen in gezelschappen die zich specialiseerden in het gebruik van de handboog, kruisboog of haakbus. De schutterijen konden worden ingezet als verdedigers van de stad. Tegenwoordig kan je op een schuttersfeest kennis maken met de rijke, oude gewoontes en ceremonies van deze gildes. De schutters houden optochten in ouderwetse kleding, houden wedstrijden binnen hun schietdiscipline, en leren mensen over het verleden.

Vlaggetjesdag

Het begin van het haringseizoen is een groot evenement voor havensteden. Op Vlaggetjesdag varen de vissersschepen voor het eerst weer uit in de lente. Ze worden versierd met vlaggen, en het eerste schip dat een vaatje haring binnenbrengt, wint een prijs. De Scheveningse Vlaggetjesdag is een groot evenement, en ook in Urk en Zoutkamp wordt het feest gevierd. Natuurlijk gaat zo’n feest samen met muziek, eten en ander vermaak.